poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Ryby- zdrowe smakołyki

Ideałem byłoby mieć zawsze dostęp do świeżo złowionych ryb.. Zaopatrując się jednak w sklepach rybnych czy też na straganach, musimy zwrócić uwagę na parę znaczących szczegółów. Ryba powinna być wizualnie świeża, przy dotyku powinniśmy czuć jędrne mięso. Skrzela natomiast powinny mieć kolor różowy lub czerwony,ważne jest też żeby były wilgotne i błyszczące.
Zapach powinien być delikatny. Rybi zapach nie jest oznaką świeżości z najwyższej półki. Rybę możemy przygotować na różny sposób ,poprzez smażenie grillowanie ,gotowanie na parze .Ja proponuję dzisiaj pstrąga pieczonego w foli aluminiowej.

Składniki:

​1 pstrąg
1/2 cytryny
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
2 gałązki świeżej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz


Sposób przyrządzania:

Pstrąga należy najpierw oczyścić z łusek ,wyciąć skrzela, umyć i osuszyć ręcznikiem, przełożyć na talerz, skropić lekko cytryną. Następnie oprószyć wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego tymianku. Do środka przyprawionej ryby włożyć 2 gałązki świeżej pietruszki. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec w temp. 180º przez ok. 20 min. Pod koniec pieczenia odchylić folię, posmarować rybę łyżką masła, posypać kolorowym pieprzem i podpiekać jeszcze aż się zarumieni. Pstrąga podawać posypanego pietruszką z kawałkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz