czwartek, 18 sierpnia 2011

Dobroczynny wpływ warzyw i owoców


Owoce i warzywa są dobre na każdą okazję! Stanowić mogą wzbogacenie każdego menu a zarazem są smaczne, zdrowe, niedrogie w porównaniu do innych produktów spożywczych, łatwo i praktycznie wszędzie dostępne, lekko strawne oraz nietuczące czyli niskokaloryczne.
Surowy jak i przetworzony warzywo czy owoc dostarcza nam mnóstwo potrzebnych i niezbędnych do życia substancji. Dlatego rozumie się samo przez się, jak ważne dla zdrowia człowieka jest prawidłowe żywienie polegające na systematycznym dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości owoców i warzyw.

Warzywa i owoce różnią się wyraźnie swoim charakterem od pozostałych produktów spożywczych. Odgrywają istotną rolę w żywieniu. Dostarczają bowiem składników regulujących procesy biologiczne ustroju, przyczyniając się tym samym w istotny sposób do utrzymania zdrowia. Ze składników tych wymienić trzeba: witaminy C1, B1, B2, K, E i prowitamina A, składniki mineralne, kwasy organiczne, pektyny, substancje aromatyczne, cukry łatwo przyswajalne, błonniki.


Oto siedem ważnych powodów, dla których należy jeść warzywa:


1. Dostarczają organizmowi paliwa - 60% dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu powinny zaspakajać węglowodany złożone czyli takie, które, zanim staną się paliwem dla komórek ciała muszą zostać dokładnie rozłożone.Żadne badania nie wykazały, że dieta oparta na złożonych węglowodanach mogłaby być szkodliwa.

2. Dostarczają organizmowi dużo błonnika - są 2 rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.Błonnik rozpuszczalny miesza się w przewodzie pokarmowym z wodą tworząc żel, który spowalnia procesy trawienne i sprawia, że stężenie cukru we krwi wzrasta stopniowo ( ma to szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzycę typu 2) Ten proces ma także wpływ na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi.
Nierozpuszczalny błonnik jest także pożyteczny. Przechodząc przez przewód pokarmowy oczyszcza go, co pomaga zapobiegać powstawaniu uchyłków jelit czy raka okrężnicy.


3. Pomagają zrzucić zbędne kilogramy - większość warzyw, zwłaszcza zielone warzywa liściaste,dostarcza bardzo mało kalorii, więc można jeść ich dużo. Mimo że są niskokaloryczne, mają doskonałe własności odżywcze.


4. Zawierają znakomite białko - białka roślinne uważane są za gorsze od zwierzęcych.Jeśli odpowiednio dobierzemy produkty zawierające białko roślinne, jakościowo nie będą one ustępować białkom pochodzącym z mięsa.Trzeba jeść dużo różnych warzyw i pokarmów z ziaren, dostarczymy wtedy organizmowi wszystkich dziewięciu najważniejszych aminokwasów niezbędnych do budowy białek.


5. Nie zawierają szkodliwych tłuszczów - zmniejszenie spożycia tłuszczów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, niektórych rodzajów nowotworów i innych przewlekłych schorzeń.Tłuszcze roślinne takie jak oliwa z oliwek czy oleje roślinne pomagają utrzymać niskie stężenie cholesterolu we krwi, podczas gdy tłuszcze zwierzęce je zwiększają.


6 .Dostarczają najistotniejszych składników odżywczych - warzywa są bogatym źródłem wszystkich składników jaki organizm ludzki potrzebuje do sprawnego funkcjonowania.


7. Pomagają zapobiegać chorobom i leczyć je - usuwają z organizmu szkodliwe substancje, pobudzają komórki układu odpornościowego i pomagają utrzymać równowagę hormonalną, zmniejszając niebezpieczeństwo zapadnięcia na choroby o podłożu hormonalnym i nowotwory
.


-------------------------------------------

Artykuł: Dobroczynny wpływ warzyw i owoców pochodzi z serwisu www.wieszak.net


-------------------------------------------
O Autorze

Tekst pochodzi z domowego bloga http://fantastycznesalatki.blogspot.com


Autor: Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz