poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Dorsz z warzywami duszony na parze

Składniki:

2 filety z dorsza
2 czerwone cebule
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 łyżka octu balsamicznego
2 listki mięty
10 pieczarek
sok z 1 cytryny
oliwa z oliwek
natka pietruszki
pół jabłka
chilli
pieprz ziołowy
sól czosnkowa
sól zwykła

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaj pieczarkę i jedną cebulę,podsmaż to na patelni.Filety dopraw solą czosnkową i pieprzem ziołowym,potem jedną stronę skrop sokiem z cytryny. W środek włóż podsmażone wcześniej pieczarki obsyp pietruszką i dodaj 2 listki mięty.Zawiń filet i zepnij wykałaczkami.Na patelnię wlej oliwę z oliwek podsmaż pozostałą cebulę dodaj drobno pokrojona paprykę i dalej podsmażaj .Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i jabłko przypraw solą i pieprzem ziołowym, szczyptom chilli i octem balsamicznym. Przykryj i pozostaw na małym ogniu. Rybę wstaw na 15 min.do naczynia parowego.Następnie przełóż ostrożnie na półmisek ,udekoruj listkiem pietruszki. Można podawać z ryżem i surówką.

1 komentarz: